Provocarea lansatǎ cu cinci ani ȋn urmǎ de Uniunea Scriitorilor din Romȃnia, Asociația Scriitorilor din București și Institutul Cultural Francez a gǎsit un ecou și ȋn rȃndurile elevilor de la Colegiul Național Grigore Moisil din Onești, care au participat pe 26 martie 2009, la Biblioteca Municipalǎ Radu Rosetti la o ȋntȃlnire cu personalitǎți ale vieții literare ȋn cadrul Festivalului Primǎvara poeților. Spre deosebire de anii anteriori, aceastǎ ediție a fost organizatǎ pe mai multe momente, care au urmǎrit apropierea publicului tȃnǎr de poezie, de artǎ și de viața literarǎ ȋn general.
Prezent la ȋntȃlnire, prozatorul Petre Cimpoeșu a subliniat cǎ, ȋn Europa, publicul este interesat mai mult de roman decȃt de poezie.
Profesorul Constantin Th. Ciobanu de la Fundația Naționalǎ George Cǎlinescu a afirmat cǎ organizarea manifestǎrii ȋn rȃndul elevilor ȋi formeazǎ ca receptori avizați și constituie un semn cǎ genul liric renaște.
Prezența scriitoarei Nora Iuga ȋn cadrul festivalului și recitalul pe care l-a susținut a constituit o pledoarie pentru acest gen. Aflatǎ pentru prima datǎ la Onești, Nora Iuga a mǎrturisit cu emoție cǎ este impresionatǎ, pentru cǎ ȋntȃlniri cu cititorii a avut mai ales ȋn strǎinǎtate decȃt ȋn țarǎ, iar când ajungi deodatǎ ȋntr-un spațiu cu mulți tineri este ca o aterizare pe Lunǎ. Prezența Norei Iuga i-a determinat pe elevii Maria Abaza și Rǎzvan Filip sǎ-i citeascǎ opera și sǎ prezinte douǎ intervenții pentru public, care au pus ȋn valoare o contribuție valoroasǎ cu privire la receptarea mesajului liric.
Carmen Mihalache, redactor-șef la revista Ateneu a lansat ȋn cadrul ȋntȃlnirii numǎrul trei din acest an și le-a urat tinerilor care au citit din creația proprie sǎ-și pǎstreze tinerețea interioarǎ și sǎ se apropie de poezie. Dintre cei care au citit din creația proprie, Nora Iuga a evidențiat urmǎtoarele nume la adresa cǎrora a fǎcut și unele considerații:
George Chiriac la care a apreciat instinctul artistic de excepție, asociațiile surprinzǎtoare, alternanțele șocante ȋntre planul imaginar și cel real, inspirația debordantǎ și viziunea poeticǎ nouǎ pe care o propune;
Vlad Mihǎilǎ care a dovedit o stǎpȃnire surprinzǎtoare a mijloacelor prozastice la un scriitor aflat ȋn pragul debutului; Sebastian Blaga, un tȃnǎr cu un discurs liric aparent linear, uneori cu accente ludice, unde irup scȃntei, care lumineazǎ lumea obscurǎ, interioarǎ a textului; Miruna Țuțuianu la care a identificat un limbaj poetic modern, simplu, direct reușind sǎ atingǎ sentimentul nedeclarȃndu-l.
Concursul OpusArt organizat de Centrul de Experiențe Pedagogice și Culturale din Onești a fost un alt moment ȋn cadrul festivalului care a urmǎrit receptarea mesajului liric prin graficǎ. Ȋn acest scop, au fost selectate patru texte din poemul-roman Fetița cu o mie de riduri de Nora Iuga, care a acordat urmǎtoarele distincții:
- premiul I pentru Maria-Andreea Neagu, care a redat aceeași stare din textul propus turnat ȋntr-un mulaj imagistic complet nou;
- premiul al II-lea lui Constantin-Andrei Șerban pentru respectarea ideilor propuse de textul poetic schimbȃnd ȋn viziunea plasticǎ funcția metaforei;
- premiul al III-lea pentru Andrada-Emanuela Pop la care a apreciat desenul foarte elaborat, ușor perfecționist.
Festivalul Primǎvara poeților s-a ȋncheiat cu un recital la pian susținut de Bogdan Nicodim. Ediția din acest an s-a desfǎșurat ȋn peste 50 de orașe ale țǎrii și acest lucru nu poate decȃt sǎ ne bucure.
Gabriela Gȋrmacea
0 comments:
Post a Comment